De persoonlijke website van Marcel Hendriks uit Spijkenisse

Schizofrenie


Bij schizofrenie hebben mensen meerdere psychoses in hun leven. Bovendien functioneren mensen die aan schizofrenie lijden vaak minder goed. Bijvoorbeeld in het werk, relaties of gewoon thuis. (Bij een psychose heeft een persoon die in een psychose verkeerd problemen met waarnemen, het denken en het gedrag, die zoveel afwijken van de maatschappelijke norm dat andere mensen de persoon in kwestie als “vreemd” ervaren).

Ik heb zelf schizofrenie en ben daar ook voor onder behandeling binnen de GGZ. Momenteel leef ik goed op de medicatie die ik van de psychiater krijg en kan daarmee een redelijk goed leven leiden. Schizofrenie is eigenlijk een psychiatrische ziekte die vele aspecten van iemands leven dagelijks beïnvloed.

Kenmerken van schizofrenie die bij mijzelf speelden en spelen zijn onder andere dat ik stemmen hoorde in mijn hoofd en daarbij was ik enorm achterdochtig. Daarnaast zijn er cognitieve problemen met ander andere het concentreren, geheugen, denken of abstract denken. Verder heb ik te kampen met een gebrek aan energie, interesse, motivatie, plezier en uitdrukking. Dit zijn de negatieve symptomen.

Mijn diagnose schizofrenie werd in der tijd gesteld door mijn psychiater. Toen de diagnose eenmaal gesteld was zijn we samen begonnen met de behandeling en naar het zoeken van de juiste medicatie. Het heeft best wel een behoorlijke tijd gekost voordat ik je juiste medicatie en vooral de juiste dosis gebruikte en daar profijt van kreeg.

Het is niet zo dat de schizofrenie momenteel onder controle is, ondanks de medicatie en begeleiding komt het zo nu en dan toch nog voor dat er een terugval is en ik even totaal niet te benaderen ben voor de wereld om mij heen.

Wat de oorzaak van schizofrenie is zijn de wetenschappers nog niet uit. Wel zijn ze het er over eens dat er een chemische balansverstoring in de hersenen is. Door het gebruik van medicijnen kan dat evenwicht deels weer worden verbeterd. Bij het verstoren van dat evenwicht spelen erfelijke factoren een rol.

Er is ook een verband tussen schizofrenie en stress. Een groot aantal mensen, waaronder ikzelf, met schizofrenie rapporteren veel stressvolle gebeurtenissen in het leven. 

Er is dan ook een sterke band tussen het horen van de stemmen en de stress. Het is echter niet zo dat iedereen die met stress te maken heeft ook schizofrenie krijgt. Het sterke verband dat tot nu toe gevonden is met betrekking tot schizofrenie is het opgroeien in een onveilige omgeving met weinig sociale verbanden. Ook dit is iets wat in mijn geval heel herkenbaar is. Met name de achterdocht zou wel eens verband kunnen houden met de onveilige leefomstandigheden.

Om zo goed mogelijk met de klachten en symptomen van schizofrenie om te gaan kunnen we een aantal dingen doen:

  • Het leren omgaan met stress
  • Het opbouwen van een sociaal netwerk voor steun
  • Het ontwikkelen van een crisisplan voor de momenten waarop het slechter gaat
  • Om te leren gaan met alcohol en/of drugs
  • Effectief gebruik van de medicatie
  • Het leren omgaan met problemen en symptomen
  • Gezond leven
  • Aan je eigen doelen werken met een doelen volg programma

    Ik hoop zo het een en ander over mijn ziekte duidelijk gemaakt te hebben op deze website in de hoop dat mensen mij in de toekomst beter zullen begrijpen. Natuurlijk is de informatie op mijn website zeer beknopt. Er zijn verschillende boeken over schizofrenie op de markt die de moeite waard zijn. Informeer er bij interesse in meer informatie eens naar bij een goede boekwinkel.